Weerbaarheidstraining voor werknemers

Weerbaarheidstraining voor werknemers

PMT Zwolle biedt bewegingsgerichte en ervaringsgerichte trainingen op maat om de mentale en fysieke weerbaarheid van uw werknemers te verhogen, waarbij de nadruk ligt op het behouden en versterken van draagkracht van het individu en het verbeteren van de teamprestaties.

Er wordt tegenwoordig veel van werknemers gevraagd. De werkdruk is op veel gebieden hoog. Zo hoog dat veel werknemers last hebben van stress gerelateerde klachten, zoals bijvoorbeeld een burn-out. De kosten die hier mee gemoeid zijn ontzettend hoog. Zo zijn de kosten van het verzuim zeker zo’n 200,- euro per medewerker per dag.

Voor de werkgever is het altijd zoeken naar de balans tussen draagkracht van de werknemer en de draaglast (werkdruk van het werk). Als werkgever is het niet altijd makkelijk om in te schatten of hij zijn werknemers niet overbelast. Het komt nog wel eens voor dat de werknemer degene is die niet in staat is om goed naar zijn of haar eigen grenzen te luisteren of zich zelfs niet eens bewust is van zijn of haar eigen grenzen.

 

In de huidige arbeidsmarkt, waar reorganisaties aan de orde van de dag zijn, komt het steeds vaker voor dat werknemers de last die zij ervaren en de vermindering van hun draagkracht niet melden vanuit de angst ‘als eerste aan de beurt te zijn’. Vanwege dezelfde angst kunnen zij zich bijvoorbeeld ook ten onrechte niet ziek melden. Ondanks dat leidinggevenden transparant zijn over die afspraken, die gemaakt zijn bij reorganisaties, blijft die angst meestal toch bestaan.

Mensen hebben steeds het idee dat het altijd een ander gebeurt en dat het wel goed zit met hun eigen draagkracht. Totdat zij zelf die ander zijn en de draagkracht plotseling een stuk minder is en zij zelf helaas een burn-out hebben en dus opgebrand zijn. Evenals het langzame opbranden dat veel tijd in beslag neemt, duurt ook het herstel geruime tijd. Tegenwoordig is een burn-out een van de grootste oorzaken van ziekteverzuim.

Één van de belangrijkste eigenschappen om uitval door een dergelijke aandoening te voorkomen, is een goed lichaamsbewustzijn, het kunnen herkennen van je eigen grenzen en het kunnen aangeven van deze grenzen. Welke lichaamssignalen spelen een rol bij de ervaren werkdruk en, misschien nog wel belangrijker, hoe ga jij met deze signalen om? Kom je in actie, voel jij je machteloos of negeer jij deze signalen?

Tijdens een weerbaarheidstraining voor uw werknemers leren zij deze belangrijke lichamelijke signalen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, slechter slapen en kortaf zijn, waar te nemen en te herkennen. Door deze signalen eerder en beter waar te kunnen nemen, kunnen zij ook eerder en beter reageren. Zo ontwikkelen zij de juiste vaardigheden die van belang zijn om in balans te blijven en te voorkomen dat zij ‘omvallen’. Bij de bewegingsgerichte oefenvormen tijdens de weerbaarheidstraining moet u denken aan ademhalingsoefeningen, krachtvormen, stoeivormen en verschillende spelvormen. Binnen de training versterken zij hun kwaliteiten en leren zij nieuw gedrag aan om oude valkuilen te voorkomen. Dit is individueel mogelijk in een persoonlijk traject, maar ook in teamverband, waarbij de training een positief effect zal hebben op de teamprestaties.

Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunnen u of uw werknemers zich aanmelden of extra informatie aanvragen. Na een aanvraag zal ik altijd contact met u opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Naar aanleiding van het gesprek kan ik u een aanbod op maat doen.

 

Houd uw werknemers en team in balans!

Back to top