Methode Eline Snel 'Stilzitten als een kikker'

Mindfulness (aandachttraining) voor kinderen Methode Eline Snel

Een achtweekse aandachttraining voor kinderen van 5 t/m 12 jaar

Kinderen en volwassenen krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken. Er is veel drukte in en om ons heen! Om jezelf goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je in staat bent te ontspannen en vaardigheden kent om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te kunnen brengen. Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei emoties, zowel fijne als lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor neemt de automatische reactie op stress af en nemen (zelf)vertrouwen en levensvreugde toe.

 

Wat kunnen de kinderen leren?

Aandachttraining leert kinderen:

·         Concentreren. En merken als ze dit niet doen. Door regelmatig te stoppen met doorgaan en te ‘zitten met de aandacht van een kikker’ leren kinderen snel te schakelen tussen ‘doen’ en ‘niet doen’. Merken wanneer je afgeleid bent en weten hoe je terug kunt keren is de basis van elke concentratie.

·         Executieve functies nemen toe. (planning, aandacht, gedragsregulatie, werkgeheugen)

·         Het vermogen om geest en je lichaam tot rust te brengen. Een kalme geest is beter in staat tot leren.

·          Benoemen en begrijpen van emoties en gedachteprocessen, zoals angst, woede, verdriet en piekeren. Door emoties en gedachten te accepteren en er ruimte voor te maken ontstaat een kleine afstand. Precies genoeg om niet meegesleept te worden door die gevoelens of ze te negeren. Hierdoor ontstaat rust en harmonie.

·         Aanwezig te zijn in het NU. Ook als er spannende dingen te wachten staan of als er nare dingen gebeurd zijn. NU is het oké. Het leert kinderen minder in het verleden of de toekomst te zijn met hun gedachten. Maar in dit moment.

·         Zelfvertrouwen te hebben, door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties. Je niet vereenzelvigen met wat je denkt en voelt. En door een open en niet-oordelende houding van de trainer, leerkracht of ouder.

·         Het geheugen te verbeteren, door de aandacht te richten op wat je NU doet (via concentratie) dringen dingen beter door en kun je je beter herinneren wat je geleerd hebt.

·         Aardiger te zijn voor zichzelf en anderen, begrip voor eigen standpunten of kwetsbaarheden en die van anderen neemt toe. Het afwijzen van gevoelens of standpunten neemt af. Door compassie en oefenen in aardig zijn merken kinderen hoe groot de waarde van mildheid is. Door bewustwording van deze kwaliteit neemt pestgedrag af. En de acceptatie van verschillen neemt toe.

 

Hoe wordt de training gegeven?

De training duurt 8 weken en zal wekelijks 45-60 minuten duren, waarbij de nadruk ligt op oefenen en ervaren. Thuis kunnen de kinderen oefenen met de aandachtspunten en oefeningen die de kinderen mee krijgen. Ieder kind krijgt de beschikking over een eigen werkboekje (niet bij de jongste doelgroep). De training wordt afgesloten met een diploma. Tijdens de training zal er halverwege ook een ouderbijeenkomst worden georganiseerd om zo een beter beeld te krijgen van wat uw kind aan het oefenen is en hoe de methode werkt.

Op school zal de trainer er ook wekelijks zijn en wordt er aan de klassendocent gevraagd om iedere dag 10min te besteden aan de methodiek.

Eline Snel schreef ook een boekje voor ouders van kinderen van 5-12 jaar dat naadloos aansluit bij de methode Eline Snel op school. Het heet ‘Stilzitten als een kikker’ en is bij de boekhandel verkrijgbaar (uitgeverij Ten Have, ISBN 987 90 259 61060).

 

Achtergrond

Er is de afgelopen dertig jaar wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining bij volwassenen met zeer positieve resultaten. Onderzoek naar het effect bij kinderen is volop in beweging. Ook in de AMT. We werken hierin samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, de City universiteit van Hong Kong en het Trimbos instituut in Utrecht. Hans Nanninga, (2012) heeft onderzoek gedaan naar ‘Aandacht werkt!’ en kinderen met ASS. De resultaten van onderzoeken kunnen desgewenst aangevraagd worden.

De aandachttraining is ontwikkeld door Eline Snel, gecertificeerd mindfulnesstrainer en directeur/eigenaar van de AMT, lid van de VMBN. Zij voert de training ook regelmatig zelf uit waardoor een schat aan ervaring en expertise is ontstaan.

 

 

Contact: Robbert Otte 0628675237. Voor meer informatie: www.elinesnel.com

 

 

Back to top