Mindfulness in opvoeding en onderwijs

mbsr zwolleDe basis van mindfulness is oefenen in bewuste, vriendelijke aandacht. Aandacht voor dit moment. NU. Aandacht voor de adem, lichaamssignalen, spanning, gedachten en werkdruk. Maar ook aandacht voor die talloze momenten van ontspanning, plezier en geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien.

We leven vaak niet in het NU maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal MOET gebeuren, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We worden overvallen door emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan. Bewust beantwoorden in plaats van reageren.  

De 8-weekse s-MBSR training is voor iedereen die hun kostbare leven voluit willen leven. Of je nu stress ervaart in je werk, turbulentie in je gezin of last hebt van piekeren, slapeloosheid, angstklachten of lichamelijke pijn of als je juist wilt voorkomen dat je klachten krijgt. Iedereen is welkom.

Doel van de training is:

 • Het ontwikkelen van zelfzorg om anders met de stress thuis en de werkdruk om te leren gaan door middel van reflectie oefeningen, meditaties, yoga oefeningen, theorie en uitwisseling van ervaringen rondom de oefeningen.
 • Het ontwikkelen van de ‘aandacht spier’, door bewust te kijken, te luisteren en te voelen, zonder direct te hoeven reageren of erover te hoeven oordelen (naar jezelf en naar anderen)
 • Ontwikkelen van het vermogen om de werking van de geest (gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen) bewust te worden en de vaak automatische reacties hierop te (h)erkennen en om te buigen naar bewuste, heilzame reacties.
 • Het ontwikkelen van zelfcompassie en compassie voor anderen

"Tijdens deze training worden ouders en/of docenten bewust van hun eigen patronen en hoe ze om kunnen gaan in de momenten van stress en drukte. Ook leer je hoe je (mindfulness)oefeningen kunt doen met je kinderen/leerlingen."

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en bevat ook nog een stiltebijeenkomst. (4 uur). De bijeenkomsten bestaan uit aandachtoefeningen, bewust bewegen, verhalen, gedichten, maar ook ervaringsgerichte oefeningen. De gehele periode wordt er dagelijks zo’n 45 minuten thuis geoefend met bewust bewegen en het oefenen van aandacht. Dit oefenen is belangrijk om je de vaardigheden, die je tijdens de bijeenkomsten leert, eigen te maken. Hoe beter het lukt thuis te oefenen, hoe meer effect je van je investering in tijd en energie zult hebben. Om je hierbij te helpen krijg je de meditaties die we tijdens de training doen als mp3 toegestuurd, krijg je een fijn werkboek en een exemplaar van ‘Stilzitten als een kikker‘, ‘Ruimte geven en dichtbij zijn’ of mindfulness opvoeding onderwijs.

Tijdens de 8-weekse training leer je

 • Echt in contact te komen met jezelf en de ander
 • Aandacht te hebben voor je eigen gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen, maar ook die van de ander
 • Inzien dat ieder mens uniek is en dus ook zijn eigen karakter en behoeften heeft
 • Dat het vertellen wat een andere moet doen minder goed werkt dan het goede voorbeeld zelf te geven
 • De kwaliteiten van de ander zien en in te schatten waarmee en hoe je de ander kunt helpen
 • Dat relaties van moment tot moment verschillen en jij en die ander die steeds anders kunnen ervaren.
 • Dat een ruzie niet het einde van de wereld is. Je kunt de relatie met de ander bijna altijd herstellen, zolang je dat maar liefdevol doet
 • Herkennen wanneer je op de automatische piloot reageert en vervolgens te kiezen voor een bewuste, neutrale en vriendelijke reactie, wat spanningen helpt voorkomen.

Kijk voor data in de agenda

Reacties van deelnemers

“Na het volgen van deze training handel ik minder vanuit de automatische piloot, heb ik meer geduld en ben ik milder voor mijzelf en mijn omgeving”

Verpleegkundige verslavingszorg

Deze training heeft een mooie mix van theorie en praktijk”

 


Systeemtherapeut

Robbert straalt als trainer rust  uit, heeft aandacht voor de deelnemers, de ruimte waar de training plaatsvindt en is toegewijd”


GZ psycholoog

Het werkboek is prachtig vormgegeven en bevat naast de theorie ook mooie verhalen en gedichten. Het boek en de mp3’s zijn zeer bruikbaar”

Beeldend therapeut