Op de één of andere manier lijkt de mindfulness wereld vooral aantrekkelijk te zijn voor vrouwen. Tijdens opleidingen en bijscholingen zijn de vrouwen overduidelijk in de meerderheid. Naast Johan Tinge, Frits Koster, Joost van de Heuvel en Mark Hansen zijn het met name vrouwelijke opleiders. Ook in de aanmeldingen voor de trainingen die ik geef zie ik voornamelijk aanmeldingen van vrouwen voorbij komen.
De opmerkingen die ik krijg van mannen zijn o.a. dat mindfulness te zweverig is, dat het niets voor hen is om continu opgevouwen op een matje te zitten en dat men liever naar de sportschool gaat. Het aanbod of de manier van aanbieden sluit, zoals het lijkt, onvoldoende aan. In dit artikel ga ik proberen om het effect van en de motivatie voor het beoefenen van mindfulness, meditatie en yoga zo concreet mogelijk neer te zetten. Ik ben benieuwd of dit de drempel lager maakt. Laat het mij hieronder weten in de reacties.
“Wordt zelf je eigen beste vriend”, is een uitspraak die vaak voorbij komt. Maar hoe doe je dat dan?
Stel je voor dat je gaat solliciteren op een functie de je graag wilt hebben. Je profiel past goed bij wat ze zoeken. Helaas wordt je niet uitgenodigd voor een gesprek. Het maakt je verdrietig en voor je het weet slaan de twijfels toe. Gedachten als ‘ik ben het niet waard’, ‘iemand anders zal het vast beter doen’, ‘ik heb niet goed genoeg mijn best gedaan’, hoor ik vaak voorbij komen in mijn praktijk. Over het algemeen is men niet echt vriendelijk voor zichzelf.
Maar stel je nou voor dat jouw beste vriend met dit verhaal bij jou komt. Hij is verdrietig en laat dezelfde gedachtes horen, zoals het niet goed genoeg zijn, het niet waard zijn. Ga jij als goede vriend deze gedachten beamen? Meestal gebeurt het tegenovergestelde. Je vertelt je beste vriend dat hij zeer waardevol is, dat hij geknipt was voor deze functie en dat het hun verlies is dat zij hem niet aan hebben genomen.
Hoor je het verschil? Wat maakt nou dat je gaat twijfelen aan jezelf, maar je beste vriend juist steunt en motiveert. Hoe mooi zou het zijn om bij een teleurstelling jezelf positief toe te spreken en te steunen? Meditatie ondersteunt je in het bewust worden van je gedachten.
“Zet jezelf op nummer één”, is een volgende afspraak die vaak voorbij komt. Ook hier heb ik een voorbeeld bij.
Stel je voor je lijf is een auto. Je neemt het de hele dag overal mee naar toe. Je gaat naar school of je werk, je neemt af en toe iemand mee, haalt even wat op, brengt wat weg totdat het opeens dashboard disco is in je auto. Alle lampjes gaan branden. De olie is te warm, de koelvloeistof is op en de brandstof is op. Je tank is leeg. Je bent vergeten onderhoud te plegen, je hebt teveel gevraagd van jezelf en je bent vergeten de tank bij te vullen.
Het is dus belangrijk om jouw eigen tank te vullen en de brandstof op peil te houden. Waar vul jij jouw tank mee? Hoe zorg jij dat jouw brandstofpeil goed blijft. Als jij jezelf op nummer één zet voorkom je dat je ‘stilvalt’ en kun je echt iets betekenen voor anderen. Voorbeelden die clienten uit de praktijk noemen zijn o.a. een warm bad, een goed stuk chocola, een wandeling, lezen van een boek, puzzelen, meditatie en yoga. Meditatie ondersteunt je in het bewust worden van je lijf en in wat het nodig heeft.
“Waarom zou ik er überhaupt mee beginnen?”, vraagt men mij. Simpel antwoord: ‘Omdat het werkt’.
Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken gedaan naar het effect van mindfulness. Effecten die uit de onderzoeken naar voren gekomen zijn o.a.
het beter samenwerken van je hersenhelften, het beter kunnen verwerken van informatie, het voorkomen en zelfs genezen van depressie, het verbeteren van slaap, het verminderen van angst en als laatste, in deze periode zeker handig, heeft meditatie een positief effect op het immuunsysteem.
Het voordeel is trouwens ook dat meditatie gratis is en het weinig fysieke inspanning kost.
“Maar bij mij werkt het niet!” Mindfulness, meditatie is gratis en je doet het vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend. Het vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Om het voorbeeld van de sport(school) maar eens te gebruiken. Veel van mijn cliënten willen graag sporten en besteden daar veel tijd aan om er beter in te worden en te groeien. Het besef is er dat je na 30 pull ups geen ‘Rico Verhoeven’ bent en na 80km wielrennen geen ‘Matthieu van der Poel’ bent. Op de één of andere manier moet je van een meditatie of yoga wel direct effect hebben. Het blijkt veel moeilijker te zijn om hier dezelfde discipline en toewijding voor te hebben, dan voor andere ‘sporten’.
Het volgen van een 8-weekse MBSR training is een goede manier om te starten. De training, in combinatie met het toegewijd thuis oefenen, is bewezen effectief. Ik hoop dat ik door middel van dit artikel een aantal meer concrete voorbeelden heb kunnen noemen en wens iedereen veel succes en plezier in het beoefenen van aandacht en opmerkzaamheid.